winkelwagen 0

Hoe gebruik je eth. olie ?

Etherische olie kan op 3 manieren gebruikt worden:

Inwendig: 

De etherische olie wordt dan opgelost in honing, siroop, klei...en oraal of anaal toegediend. Deze manier van toedienen vereist veel kennis, ervaring en voorzichtigheid en gebeurt best op advies van arts en gespecialiseerde aromatherapeut. We gaan op deze manier van gebruik niet verder op in.

Via opname door de neus:

Dit kan door verdamping of verstuiving in de ruimte. De neus is het enige zintuig dat rechtstreeks in verbinding staat met onze hersenhelften. De geuren die via ons rechter neusgat binnen komen worden dus in onze rechter hersenhelft verwerkt: daar roepen ze een bepaald gevoel op en in eerste instantie een bepaalde appreciatie. Dit ruik ik graag of dit stinkt, hier wordt de neus tot zijn oorspronkelijke functie herleid, bepalen wat goed voor ons is en wat niet. De geuren die via onze linker neusgat binnenkomen worden in onze linker hersenhelft verwerkt. Dit is onze dominante of rationele hersenhelft, hier gaan we ons afvragen wat we ruiken, willen weten welke geur we ruiken en van welke plant ze komt. De werking van etherische olie via de neus gebeurt onmiddellijk. Het heeft een direct en snel effect.

Via opname door de huid:

Dit kan via baden of massage. Onze huid neemt via de poriën de olie op. Het duurt tussen de 4-6 uur eer de olie volledig in het bloed is opgenomen. Het is dus belangrijk om bij baden en massage er rekening mee te houden dat de olie na een onmiddellijk effect door opname via de neus ook een uitgesteld effect heeft na opname via het bloed. (Een opwekkende olie om 18u 's avonds is dus geen goed idee als je om 22u wil gaan slapen). De etherische olie mag nooit rechtstreeks op de huid gebruikt worden (er zijn enkele zeldzame uitzonderingen). Etherische olie lost niet op in water. Voor baden moet de etherische olie dus eerst opgelost worden in een zogenaamde drager. Enkele mogelijkheden: zout (liefst Dode zeezout), room, melk, natuurlijke badolie of in klei. Voor massage kan de etherische olie opgelost worden in een natuurlijke olie (amandel-,aloë vera olie), ook wel draagolie genoemd.

 

 


oude post nieuwe post

}