winkelwagen 0

Kruidentips bij infuus

Bron: Herboristeria

Kruidenthee/infuus

Je giet best geen kokend water over je kruiden. Maar al te vaak heb je nl. de ontsmettende etherische oliën uit de kruiden in kwestie nodig, en die verdampen dan gewoon... zodat er in je kopje niet veel meer zit. De beste manier om kruidenthee te zetten is het water laten koken en het dan even te laten staan (de Chinezen noemen dit "het leven terug in het water laten komen") totdat het wat afgekoeld is. Dan pas giet je het over de kruiden. Ook als je thee zet voor niet-medicinaal gebruik, zal je merken dat deze bereidingswijze de smaak ten goede komt.

Hoeveel kruiden gebruik je nu voor een kopje kruidenthee en hoe lang laat je de thee trekken? De stelregel is: per kopje thee gebruik je één koffielepel kruiden. Verschillende onderdelen van planten kunnen worden gebruikt:

  • kruid (herba): alles wat boven de grond groeit, vb. Sint-Janskruid

  • blad (folium): vb. citroenmelisse

  • bloe(se)m (flores): vb. goudsbloem, meidoornbloesem

  • vrucht (fructus): de hele vrucht wordt gebruikt, vb. rozenbottel

  • bes (bacca): vb. bosbes

  • zaad (semina): vb. anijs

  • schors (cortex): vb. wilgenbast

  • wortel (radix): vb. valeriaan, zoethout

  • wortelstok (rhizoma): vb. gember

  • thallus (= het lichaam van primitieve planten, zoals mossen, wieren en korstmossen, dat geen stengels of bladeren heeft), vb. IJslands mos

Verder worden ook nog kegels of "appels" van vb. den of spar gebruikt, stengels (vb. asperge), bolster (vb. walnoot), bollen (vb. knoflook, ui), stelen (vb. kers), baard (vb. van maïs), peulen (vb. boon, senna) of de hele plant (vb. maretak, zonnedauw) gebruikt.

De algemene regel is:
Gebruik 1 bol gevulde koffielepel als het om groene plantdelen of bloemen gaat, een gewoon gevulde bij houterige delen (vb. bast) en een hol gevulde koffielepel voor zaden. Hou er ook rekening mee dat je van gedroogde kruiden ook altijd een kleinere hoeveelheid nodig hebt dan van verse kruiden.


Groene plantdelen hebben vaak genoeg aan 7 minuten trekken; meer houterige delen hebben vaak 15 tot 20 minuten nodig. Zeef de thee ook grondig nadat je hem gezet hebt. Soms kan het helemaal geen kwaad dat je het kruid mee opdrinkt (vb. brandnetel); maar andere plantdelen (vb. rozenbottels) hebben fijne haartjes die je slokdarm kunnen irriteren door de kleine weerhaakjes die eraan vasthangen. Belangrijk is om de vloeistof even in de mond te houden alvorens te slikken; een deel van de actieve stoffen komt dan via de slijmstoffen in de mond al sneller in het bloed terecht, terwijl de rest eerst langs het hele maag-darmkanaal moet passeren.

Decoct


Voor sommige houterige plantdelen is het overgieten met warm water niet voldoende om er alle nodige stoffen uit te extraheren (vb. wilgenbast). Dan maken we een afkooksel of een decoct. We gebruiken dezelfde hoeveelheid als voor een infuus, maar bij deze bereidingswijze brengen we het water met de plant samen aan de kook en laten het een 10 à 15-tal minuten doorkoken.


oude post nieuwe post

}