winkelwagen 0

Rozemarijn, niet zomaar een keukenkruid !

In de Oudheid werd rozemarijn bij religieuze rituelen gebruikt en op de graven geplant opdat de doden hun wijsheid en raad aan de levenden zouden kunnen doorgeven. In vervlogen tijden werd er in een huis een takje rozemarijn opgehangen als bescherming van het huwelijksgeluk. Rozemarijn werd onder een kussen gedaan om beter te slapen. Dat werkte alleen als je niet al te grote zonden op je geweten had. Een takje rozemarijn werd zes dagen lang in witte wijn getrokken waarna het een medicijn was tegen 1001 kwalen. Het genas ontstoken wonden, schurft en activeerde de hersenen, zo dacht men vroeger. De lucht die veroorzaakt werd door de pest werden verdreven met rozemarijn.

In Egypte werd het bij wasrituelen gebruikt en kende men de gunstige werking bij verschillende gezondheidsproblemen zoals op gebied van circulatie en concentratie. In Franse ziekenhuizen en rechtszalen verbrandde men rozemarijn om de lucht te zuiveren.  In 1600 schreef men een stimulerende en opbeurende werking toe aan rozemarijn.

Rozemarijn verwarmt de botjes van je lijf, verbetert de doorbloeding en geeft je in de winter nét dat beetje extra energie dat je mist wanneer de zon niet schijnt. 
Pluk een paar takjes van de wintergroene rozemarijn, stop die in een schone glazen fles (een wijde hals is wel makkelijk om straks de takjes er ook weer uit te krijgen) en overgiet met heet water dat net niet meer kookt.
Na een paar dagen kleurt het water goudgeel en ontwikkelt zich een rijk, kruidig aroma. Na een week kun je het kruidenwater in de koelkast bewaren en er elke dag een kopje
van drinken. Ook lekker om toe te voegen aan je kruidenthee.

De voordelen op een rijtje:

1. Stimulans voor de hersenen

Zoals hierboven al vermeld, stimuleert rozemarijn het geheugen en de hersenen. Als je moet leren of studeren, helpt de geur van rozemarijn je dit langer vol te houden, je blijft immers langer alert. Gebruik de etherische olie bij lange autoritten om alert te blijven, het lijkt te werken.

2. Conserveermiddel
Uit een onderzoek in 2006 is gebleken dat zowel rozemarijn als salie beter werken als conserveermiddel voor bijvoorbeeld vlees dan een combinatie van de meest gebruikte chemische stoffen.

3. Voor een stralende huid

Om verschillende redenen is rozemarijn bij uitstek geschikt om te gebruiken in verzorgingsproducten. De olie stimuleert de bloedcirculatie en daardoor wordt de huid beter doorbloed. Het werkt ontsmettend en antiseptisch, dus goed tegen puistjes en acne.  Bovendien voorkomen de antioxidanten een versnelde veroudering van de huid. Ook kun je de olie gebruiken bij insecten beten om de zwellingen daarvan te verminderen.

4. Stimuleert de spijsvertering en ondersteunt de lever
Een kop rozemarijnthee na het eten of eten bereid met rozemarijn, zal een maaltijd minder zwaar op de maag doen liggen..

5. Rozemarijn tegen spierpijn en hoofdpijn of migraine
Masseer rozemarijnolie op de pijnlijke plekken, het helpt ontspannen, stimuleert de bloedstroom en verlicht daarmee de pijn.


Tip: Insecten zijn geen liefhebber van Rozemarijn, leg een paar takjes op het vlees bij de bbq in de zomer !

Opletten bij zwangerschap !

 


oude post

}