winkelwagen 0

natuurlijke verzorgingsproducten - kruidenthee

Pesto van citroenmelisse

Pesto van citroenmelisse

Citroenmelisse (Melissa officinalis) Citroenmelisse is een alom gekend kruid en veelzijdig in gebruik.In het Latijn heet deze plant Melissa Officinalis. Melisse betekent ´honingbij´. De bloemetjes bevatten nectar in ruime mate; waardoor het een bij honingbijen geliefde plant is. Citroen werd er aan toegevoegd omdat dit kruid naar citroen ruikt en smaakt. In de volksmond ook gekend als melisse, melis, citroenkruid, citroenplant, limoenkruid, bijenkruid, bijenblad, balsem, honingkruid, vrouwenkruid, melis, palingkruid en hartenlust. Het gebruikte deel van Citroenmelisse is het herba, het gehele bovengrondse deel van het niet bloeiend kruid.Naast een ganse resem therapeutische werkingen heeft Citroenmelisse ook tal van culinaire voordelen. Het blad van...

lees meer →


"He that would live for aye, must eat sage in may."

fyto oestrogeen keelpijn kriebelhoest menopauze zweetremmend zweetvoeten

"He that would live for aye, must eat sage in may."

Salie (Salvia officinalis) één plant, vele toepassingen, het heeft de naam dat het duizend en een kwalen kan genezen. Salvia afgeleid van salvere (genezen, gezond zijn of redden) betekent “heilzaam kruid” en dat is het ook. Het werd en wordt ingezet bij bijna elke behandeling van vrijwel elke ziekte en kreeg dan ook de benaming van “Heilige plant”. Bij de Egyptenaren aanbaden ze Salie als een kruid dat leven schonk en levens redde, de Grieken dachten dat Salie een mens onsterfelijk kon maken. In de Middeleeuwen gingen de pestmeesters de pestlijders verzorgen en de doden ophalen, om deze te begraven buiten...

lees meer →


Tijd van speculaas komt eraan !

speculaas speculaaskruiden

Tijd van speculaas komt eraan !

Tijd van speculaas komt eraan !   De speculaaskruiden van De Lissebloem zijn een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, anijszaad, gemberpoeder, kardamom en witte peper, samen de perfecte smaakmaker. Maar weet je ook waarom? Niet alleen omdat ze tezamen zo lekker smaken, maar ook omdat het verwarmende kruiden zijn. En in de maanden met de R erin kunnen we dat best gebruiken! Gember is alom gekend als keukenkruid, maar gember bezit ook veel  voedingsstoffen en antioxidanten. Gember zit boordevol stoffen die de eigenschap hebben lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekte. Ook zitten er allerlei vitamines en mineralen in. B1, B2, B6,...

lees meer →


Molsla

Molsla

Molsla, de meeste onder ons kennen dit wel.  De jonge blaadje die in verschillende salades wordt gebruikt, een delicatesse die je bij de groenteboer of natuurvoedingswinkel kan kopen. Want zeg nu eerlijk: wie gaat er nu de berm in om molsla te plukken, als je deze mooi gepresenteerd ziet liggen in de winkel. Vroeger werd dit wel gedaan, dan werd de molsla nog in het wild gezocht op plekken  waar veel molshopen voorkwamen. De mensen zochten nl. naar de jonge Paardebloemplantjes (Taraxacum officinale), die onder een molshoop lagen en door gebrek aan zonlicht, witte en zachte blaadjes had gevormd. “Molsla” is...

lees meer →


Gel van kweepeerpitten

Gel van kweepeerpitten

Kweepeer (Cidonia oblonga) de goudgele harde peer, daar hebben de meesten onder ons wel van gehoord. Deze peer kun je niet echt goed rauw eten, hij wordt meestal gebruikt in compote, vruchtensap, jam of gelei van te maken. Het woord marmelade betekent oorspronkelijk zelfs “kweeperenjam”.Maar weet je dat je met verse kweepeerpitten een gel kan maken ? Doe de gedroogde of de verse (=nog beter) kweepeerpitten in een potje. Overgiet ze met gewone oplegjenever, tot de pitten goed onder zitten. Je mag de jenever zelfs tot 1 vinger dik boven de pitten gieten. (door de alcohol zijn ze langer houdbaar) Als je...

lees meer →

}