winkelwagen 0

Guldenroede

guldenroede wondhelend

Guldenroede maakt in lang vervlogen tijden naam als een kruid dat uitstekend wonden kon genezen. Hij is terug te vinden in Europa en Noord-Amerika in droge bossen en kapvlakten op lichte, niet al te arme grond.

Latijnse benaming "solidago virgaurea", solidare betekent bevestigen, helen, versterken. Solidum agere: vast, gezond of solide maken.

Guldenroede is antiseptische en versnelt de genezing van wonden. Er bestaan meer dan 100 soorten guldenroede, waarvan er vroeger enkele werden gebruikt door Noord-Amerikaanse indianen, sommigen die je moest kauwen bij keelpijn. Daarna ontdekte men dat guldenroede ook als kruid voor de nieren kon gebruikt worden en wordt er sindsdien een diuretische werking aan toegeschreven. Men ontdekte de samentrekkende werking van echte guldenroede bij tandvleesproblemen, keelpijn en allerlei wonden. Ook eventueel stenen in de nieren worden afgedreven.

 Van guldenroede maakt van vooral thee van de blaadjes. Men kan het zelf in beperkte maten de blaadjes en bloemetjes rauw eten. Ze kunnen vers in soep gebruikt worden.


oude post nieuwe post


schrijf een bericht

}