winkelwagen 0

Brandnetel, meer dan onkruid ?

Brandnetels, of urtica dioica: je houdt ervan of je houdt er niet van. De plant waar we ons aan “vernetelen” met een brandend en prikkelend gevoel tot gevolg. De plant die in de tuin woekert op plaatsen waar de groenten niet willen groeien ! Och hoe dikwijls verzuchten we dit “on”kruid” !

Onkruid? Nee hoor, brandnetels zijn heilzame kruiden waar je veel voordeel uit kunt halen voor jezelf én je omgeving.
 
Zuiverend in de natuur

Brandnetels werken zuiverend, meestal groeien ze spontaan op plaatsen waar veel plantenresten, takken of bladeren liggen. Ze maken als het ware de bodem weer zuiver en voorzien deze van stikstof. Gebruik brandnetelgier (aftreksel van brandnetel) bij het bestrijden van bladluis, zwarte luis, rupsen, koolvlieg,  Nu dat het vlinder- en bijenbestand maar blijft dalen, zou het goed zijn dat er in elke tuin een hoekje is voor brandnetels. Vlinders zoals het dagpauwoogje, de kleine vos, de atalanta zijn gek op brandnetelbloempjes

 
Zuiverend voor het lichaam

Opgenomen in het lichaam werkt brandnetel ook zuiverend. Ten tijde van de Egyptenaren en Grieken, maar ook in de Middeleeuwen wisten ze het al. De mensen kenden de enorme voordelen voor de gezondheid van deze inmiddels in onmin geraakte plant. Brandnetel werkt reinigend en versterkend op het hele lichaam en op alle organen.
Na de winter hebben zich heel wat afvalstoffen in ons lichaam opgeslagen en krijgen we vaak een tekort aan voedingsstoffen. Brandnetel duikt als een van de eerste planten op in de lente en is ideaal om het lichaam te zuiveren en het tekort aan voedingsstoffen weer aan te vullen.
De grote brandnetel of Urtica dioica werkt bloedzuiverend, helpt de gewrichten soepel houden en zuivert de huid. Bovendien helpt hij bij voorjaarsmoeheid en herstel je, als je een toepassing met brandnetel gebruikt,  sneller na een ziekte.

 
Lekkere toepassingen van brandnetel

Ook al tolereer je geen brandnetel in de tuin, als je enkele gerechten hebt geproefd, zal je moeten toegeven dat dit kruid verrassend lekker kan zijn. Misschien kan je wel ergens in een verborgen hoekje in de tuin de brandnetel tolereren en ’s morgens hier de ingrediënten voor je verse thee gaan plukken? In het andere geval kan je ook in de natuur op heel wat plaatsen geschikte brandnetel vinden.
Alvorens tot actie over te gaan trek je best een paar stevige werkhandschoenen aan, we laten de opgestroopte mouwen zakken en gaan aan de slag!
Opgelet: Pluk niet zomaar overal. Zoek een plek waarvan je zeker bent dat er niet wordt gespoten en pluk niet te dicht bij een drukke (over)weg. Was je planten overvloedig met water.
 

  1. Een hartige brandnetelsoep

Pluk een vergiet vol brandnetels. Pluk alleen de jonge toppen, want die zijn het malst en het lekkerst!

  • Spoel de netels goed schoen
  • Doe de goed uitgelekte netels met een gesnipperd uitje in een soeppan met olijfolie; laten even smoren
  • Voeg aan de geslonken blaadjes 3/4 liter water toe en een halve eetlepel zout.
  • Laat de brandnetels nog zo´n tien minuten heel zachtjes laten koken.
  • Tot slot de staafmixer erin zetten en al purerend zie je dan een prachtige soep ontstaan. Mooi lichtgebonden en door de grote hoeveelheid chlorofyl echt knalgroen van kleur.
  • wordt een lekkere lentesoep die de weerstand verhoogt en beschermt tegen infecties.
  1. Brandnetelpesto

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 2 tot 2,5 kg verse netels
  • 2 teentjes look, fijngehakt
  • ½ kop geroosterde pijnboompitten
  • ½ tl zeezout
  • 2 tl zeste van citroen
  • 2 el citroensap
  • 1 kop olijfolie (extra verge)
  • 1/3 kop Parmezaan
  • peper en zout

 Zo maak je het klaar:

  • Breng een pot met water aan de kook en voeg de netels toe. Kook ze 2 minuten, giet ze af en wring ze droog.
  • Mix de netels, fijngehakte teentjes look, pijnboompitten, zout, citroenzeste en -sap in een keukenrobot tot een zacht geheel.
  • Voeg al roerend ook de olie toe, en uiteindelijk de Parmezaanse kaas.
  • Breng op smaak met wat peper en zout.   

3.Brandnetelthee

Zowel het jonge blad als de wortel van brandnetel kan je gebruiken om thee van te maken. Sommige theedrinkers vinden de geur eerder onaangenaam. Door toevoeging van andere kruiden is dit meteen verholpen en verkrijg je een lekkere, zuiverende thee.

Eet smakelijk en gezond !!!


oude post nieuwe post


schrijf een bericht

berichten worden eerst gelezen

}