winkelwagen 0

Brandnetelzalf maken

Bron: Weck online

Brandnetelzalf zelf maken is gemakkelijk. De zalf werkt goed bij jeuk en irritatie van insectenbeten, netelroos, kwallenbeten of van brandnetels! Je kunt brandnetelzalf ook maken van verse brandnetels maar wij hebben in dit recept gedroogde brandnetels gebruikt. Als je verse brandnetels gebruikt: Knip deze dan fijn en vul de vaseline voor 3/4. Dit recept is mede tot stand gekomen door het basisrecept van: Petra van Doormaal. Gedroogde brandnetels wegen zo weinig waardoor ik een maatbeker gebruikt heb en de brandnetels daarin gedaan heb (goed aanduwen) tot het streepje van 250 ml. 

Stappen

  1. Doe de vaseline in een schaaltje of kom die u au bain marie in een pan met kokend water kunt zetten.
  2. Breng de pan met water aan de kook, zet het vuur laag en zet het schaaltje of kom met de vaseline in de pan water.
  3. Mix de brandnetels fijn in een blender of bakje van de staafmixer.
    Voeg de brandnetels toe aan de vaseline en roer goed door.
  4. Laat de brandnetels 4 uur trekken in de vaseline.
    Zet het vuur laag maar zorg ervoor dat de vaseline vloeibaar blijft.
    Zet na 4 uur het vuur uit.
  5. Laat de vaseline afkoelen. Hierdoor zal de vaseline opstijven.
    Verwarm de volgende dag de vaseline weer au bain marie en laat de brandnetels weer 4 uur zachtjes trekken.
    Zet het vuur na 4 uur weer uit.
  6. Laat de vaseline 3 of 4 dagen staan en begin dan opnieuw met het verwarmen van de vaseline.
    In totaal verwarm je de vaseline 24 uur over een tijdsbestek van 2 weken.
    De dagen kies je zelf. Verwarm niet meer dan 4 uur per dag, in totaal heb je dus 6 dagen nodig verspreid over 2 weken.
  7. Zeef de vloeibare vaseline met een neteldoek boven gesteriliseerde potjes waarin je de vaseline wilt bewaren.
    Ik leg de neteldoek altijd in een trechter.
  8. Deze brandnetelzalf is minimaal 2 jaar houdbaar.

     

    bron: Weckonline

     

     

 

 

 

 


oude post nieuwe post


schrijf een bericht

}