winkelwagen 0

Brandnetelzeep maken

ambachtelijke zeep brandnetelzeep exceem huidverzorging zeep diy

Over brandnetel heb ik al verschillende nieuwsbrieven en blog posts geschreven,  Nog altijd zien mensen het liefst die lastige en woekerende , netelige plant zo snel mogelijk verdwijnen. Maar, ik herhaal het in den treure, eigenlijk is brandnetel een enorm nuttige plant zowel voor de gezondheid, de insecten als voor de bodem. Ik kan hier een ellenlange lijst opsommen van de voordelen van deze “ordinaire tuinplant”.

Dus, brandnetels in je tuin, treur dan niet, want je kan er veel mee doen ! Naast thee, soep, quiches, enz. kan je er ook zeep mee maken!!! Brandnetelzeep is geweldig voor allerlei huidproblemen gaande van eczeem, psoriasis, enz., het is gewoon een traktatie voor je huid. Er zit enorm veel brandnetel in deze zeep !

Deze zeep bevat ook olijfolie dit is en blijft één van de best huidverzorgende producten. Naast olijfolie zit er ook kokosolie in, dit is zowel verzorgend als reinigend……

Dit is een hot proces recept voor zeep, maar je kan het ook als cold proces zeep gebruiken.

Wat hebben we nodig ?

 • Au-bain-marie pan
 • Brandnetelinfuus
 • Metalen zeef
 • Neteldoek of koffiefilter
 • Electronische weegschaal
 • Staafmixer
 • Maatbekers
 • Mallen
 • Latex handschoenen
 • Eventuele veiligheidsbril

Basisbenodigdheden voor de zeep

 • Vetten: - brandnetelmaceraat op olijfolie, gefilterd  635gr                                   - brandnetelmaceraat op kokosolie, 272gr
 • Loogoplossing:  - NaOH (loog, gootontstopper van het Kruidvat, dit schrikt af maar na het proces zijn alle chemische reacties van dit product uitgewerkt, zonder loog is het moeillijk zeep te maken.) 129gr                                             - Brandnetelinfuus (thee) 344gr
 • 40gr brandnetelpoeder (gedroogde brandnetel fijnmalen)
 • Extra kokosolie 50gr

Hoe gaan we te werk ?

Om het proces te laten slagen is het belangrijk om je aan de juiste t° en gewichten te houden !

Brandnetelinfuus: Zet een sterke brandnetelinfuus(thee), ongeveer 6 lepels brandnetels op 400gr water.

Brandnetel/olijfmaceraat: Giet de juiste hoeveelheid (biol.) olijfolie in een kom en doe er zoveel verse brandnetel bij, tot de olie verzadigd is, tot het moeillijk wordt om te roeren. Zet deze pan in een pan met water (au-bain-marie) en laat de olie nooit warmer worden dan 50°. Zet het op een zacht vuurtje en laat het zonder deksel 5 uur lang op een zacht vuurtje trekken, zodanig dat het water in de brandnetels goed kan verdampen. Daarna zeef je ze door een zeef of een neteldoek.

Brandnetel/kokosoliemaceraat: Smelt de juiste juiste hoeveelheid kokosolie au-bain-marie op een zacht vuurtje. Voeg zoveel verse brandnetel toe, totdat de olie verzadigd is. Laat dit met het deksel eraf ongeveer 5 uur trekken. Daarna zeef je ze door een zeef of een neteldoek.

                      

Staan alle ingrediënten klaar ? Dan kunnen we beginnen aan het feitelijke zeepproces ! 

Weeg eerst je gezeefde vetten goed af, wees zo precies mogelijk, vandaar de elektronische weegschaal. Doe ze samen en laat ze au-bain-marie smelten tot ze een t° van 50 graden hebben bereikt.

Trek nu je beschermende handschoenen aan en eventueel een beschermende bril. Weeg je loog (129gr) en het brandnetelinfuus/thee (344gr) goed af, ook weer zo precies mogelijk. Voeg de loog bij het brandnetelinfuus/thee. NOOIT je water bij je loog, dit vanwege spatgevaar. De oplossing gaat bruisen en moet zo snel mogelijk in een andere ruimte of buiten worden geplaatst, vanwege de dampen die vrijkomen en die de luchtwegen kunnen aantasten.

Na een vijftal minuutjes is de loogoplossing uitgebruist, opletten want het water wordt behoorlijk heet. Na een tijdje kan je ze terug in je buurt plaatsen.

Meet nu de temperatuur van je vetoplossing en je loogoplossing, deze moeten allebei zo rond de 50 graden zijn, op dit moment kun je ze samenvoegen.

Mengen van de vetoplossing met de loogoplossing: 

Pak je staafmixer en voeg nu je loogoplossing voorzichtig bij je vetoplossing, zet de staafmixer op de laagste stand en begin te mixen…je ziet nu onmiddelijk het zeepproces van start gaan, je mengsel wordt dikker en is niet meer doorzichtig.

                                                 

 Mix nu door totdat je een spoort kan trekken, een 'trace’ bereikt. Trace is het punt dat je zeepoplossing zo dik is, dat je een spoortje met je staafmixer kunt trekken. Als je nu een cold proces zeep zou maken, dan zou je nu kunnen gaan overvetten en het brandnetelpoeder toevoegen, en je mengsel in een vorm gieten. Maar dit is hot proces, voordeel van hot proces zepen is dat ze gelijk te gebruiken zijn.

 Zet het terug op een zacht vuurtje op au-bain-marie, water mag ongeveer 80° zijn. Nu gaat je zeep verder saponificeren. Je ziet gelvorming ontstaan langs de randen van de kookpot, dit is glycerine, in commerciele zeep wordt dit verwijderd en apart verkocht, daarom droogt commerciele zeep je huid uit, dit is niet het geval bij onze zeep, wij laten de glycerine in de zeep. Roer dit ieder kwartier weer door je zeepoplossing, met een houten lepel.

                                               

Dit proces gaat nu verder, gewoon af en toe roeren, het duurt ongeveer een uur, voordat je kunt gaan overvetten. Op een gegeven moment zal je zeep weer ondoorzichtig worden en lobbig. Je bent nu bijna klaar met het hot proces.

                                               

 Nu is het moment aangebroken om te gaan ‘supervetten’, je voegt dan extra vet toe, om de zeep nog fijner van kwaliteit te maken. Ik voeg aan deze zeep nog meer kokosolie toe, deze smelt gewoon in de zeep, goed doorroeren. Dan voeg je het Brandnetelpoeder toe en dit roer je goed door.

Dit is het moment om je zeep een lekker geurtje te geven of kleurtje met biol. kleurstof of etherische olie.

                                                

Nu is de zeep klaar om in een mal te gieten. Strijk het vlak en laat de zeep uitharden op een koele plek.                                               

Het kan een tijdje duren eer de zeep hard is, een dag tot enkele dagen,afhankelijk van het soort vet je gebruikt. Wanneer de zeep hard is, neem ze uit de mal en snij het in plakken !                                               

Veel succes !

 

 

 

 


oude post nieuwe post


 • ifinacezaw op

  http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Amoxicillin 500mg Capsules Buy Amoxicillin Online qwj.seje.delissebloem.be.sup.hr http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

 • incojoqidam op

  http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin 500mg rma.kyfp.delissebloem.be.aqa.sl http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

 • Marcel op

  Hoi, interesant artikel en gaan we binnenkort eens maken.

  Ik heb gehoord van een gesrudeerde dat bv brandnetel als je die snijd en bewerkt met metalen gereedschap dat er ionen uitwisseling plaats vindt tussen de brandnetel en het metaal wat de krachten tot meer als 20% verminderd. Wat kloot daarvan en is het dan wijsheid om geen metaal te nemen in deze?. Ik lees graag. Mvg marcel


schrijf een bericht

}