winkelwagen 0

De kracht van kruiden

Bron: libelle

ROZEMARIJN

Lekker… in stoofschotels, soepen en bij lamsvlees. Groenten zoals erwten, bonen, champignons en bloemkolen worden lekkerder en bovendien beter verteerbaar met een beetje rozemarijn. Je kunt rozemarijn mee laten koken, de smaak wordt alleen maar beter. Gebruik rozemarijn altijd met mate, want de doordringende smaak overheerst snel andere ingrediënten. 

En gezond! Rozemarijnthee is aan te raden bij hoofdpijn en vermoeidheid.

DILLE

Lekker… in soepen, visschotels, bij mosselen en paling. Vers dillegroen is fijn en decoratief op salades. Fijngehakt hoort het bij verse kaas en in vinaigrettes. Voeg verse dilleblaadjes altijd kort voor het serveren toe, anders verliezen ze hun aroma.
Dillezaadjes maken zwaar verteerbare schotels lichter, daarom passen ze goed in koolgerechten en bij vette vis.

En gezond! Dille bevordert de spijsvertering en heeft een kalmerende invloed.

KANEEL

Lekker… in siropen, melk, chocolademelk of koffie. Kaneelstokjes geven er een extra aroma aan. Laat het stokje gewoon even meekoken of trekken in de warme drank. Kaneelpoeder kun je gebruiken in gebak en rijsttaarten, maar ook bij couscous, pasta's en marinades. Ook een tomatensaus kun je afronden met een snuifje kaneel.

En gezond! Kaneel werkt krampverlichtend en stimuleert de bloedsomloop. Als thee of toegevoegd aan andere dranken helpt kaneel bij diarree.

SALIE

Lekker… in vlees- of visgerechten. Salie maakt vet eten licht verteerbaar. Let er wel op dat je niet overdrijft, want de kamferachtige smaak overheerst snel de andere ingrediënten. Voeg salie pas aan het einde van de kooktijd toe, anders gaat het aroma verloren. Probeer ook eens salie in pompoensoep, kaassaus, bij bonen of erwten. Ook bij paling is salie erg lekker (een andere naam voor salie is trouwens palingkruid!).

En gezond! Salie is een natuurlijk ontsmettingsmiddel voor mond- en ademhalingsorganen. Saliethee helpt bij verkoudheden en zweertjes in de mond. Ook bij moeilijke spijsvertering en krampen verlicht salie ongemakken. In een dampbad helpt het tegen hoofdpijn en een verstopte neus door zijn slijmoplossende werking. Een afkooksel van enkele gehele blaadjes in melk levert de bekende saliemelk, een gezonde drank voor een verkwikkende nachtrust.

TIJM

Lekker… in tomatensauzen, eieren, peulvruchten, gegrild vlees en gegrilde vis. Tijm smaakt ook heerlijk bij champignons en aubergines. Zowel gedroogde als verse tijm kun je lang meekoken en daardoor is het kruid ideaal voor in soepen, eenpansgerechten en sauzen.

En gezond! Tijm werkt ontsmettend en slijmverdunnend: daarom is het een goed middel tegen infecties van de luchtwegen. Thee van tijm drink je best als je verkouden bent en veel moet hoesten.


oude post nieuwe post


schrijf een bericht

}