winkelwagen 0

De paardenkastanje

 Herfst, het seizoen om het bos in te trekken. We staan er te weinig bij stil wat voor een rijkdom het bos ons te bieden heeft. Vanaf oktober vallen ze weer uit de bomen: stekelige bolsters met daarin kastanjes. Heerlijke en gezonde herfstnoten die je zomaar van de grond kan rapen en eten ! Tamme en wilde kastanjes zijn de bekendste kastanjes. Van een afstandje lijken ze veel op elkaar, toch zijn er een paar belangrijke verschillen. Zo heeft een tamme kastanje een puntje aan de bovenkant. Een wilde kastanje is juist mooi rond. Ook heeft de tamme kastanje meer stekels op het omhulsel en zijn ze dunner dan die van de wilde kastanje. 

Een ander belangrijk verschil is dat je de tamme kastanje kunt eten. Hij is zelfs erg gezond!  De tamme kastanje smaakt zoet en wordt beschouwd als een lekkernij. Wilde kastanjes kun je níet eten, ze zijn zelfs gevaarlijk voor kinderen.  Ze zijn erg bitter, waardoor hij vies smaakt en je buikpijn krijgt. Herten en schapen kunnen deze kastanjes wel eten. De tamme kastanjes worden gebruikt als medicijn voor paarden. Daardoor wordt de wilde kastanje ook wel paardenkastanje genoemd.

Wat kan je er dan wel mee doen ? Je kan de paardenkastanjes wel verwerken in crèmes voor de huid, omdat het de huid strakker maakt en zorgt voor een goede doorbloeding. Ook zou het helpen bij jicht en reuma. Nu met de winter voor de deur is het dus een ideale crème voor winterhanden en -voeten, ruwe huid, zware benen enz. Een aanrader om een potje in huis te hebben.

Het is een beetje prutswerk, maar echt niet moeilijk om deze crème zelf te maken. Snij de kastanjes in 4 en schil ze, doe het kastanjewit in een beetje water in een kookpot en kook ze tot ze zacht zijn (let op dat ze niet droogkoken). Maal alles fijn met een staafmixer et voila, de crème is klaar. Op deze manier is de crème maar een paar dagen in de koelkast houdbaar. Wanneer je er kokosolie en alcohol bijvoegt (bv Wodka of jenever), kun je de houdbaarheid verlengen (gebruik dan niet teveel water bij het koken). Doe er 4 eetlepels kokosolie en 4 eetlepels alcohol bij en meng. Bewaar daarna in de koelkast. 

Nog een belangrijke tip ! Je kan het kastanjewit ook gebruiken als wasmiddel ! Laat de wilde kastanjes eerst wat drogen, maal ze fijn en doe ze daarna in een zakje of doekje. Steek dit mee in een machine was en laat het meewassen. De boom is niet voor niets familie van de zeepachtigen !

 

 


oude post nieuwe post


  • WIllems Erna op

    Beste , ik heb de crème gemaakt en is lekker smeuïg, maar als ik hem inwrijf op mijn lichaam dan blijft er een sluier achter , die brokkelig word . Wat heb ik verkeerd gedaan aub


schrijf een bericht

}