winkelwagen 0

Echinacea purpurea (Rode Zonnehoed)

echinacea griep immuunversterkend rode zonnehoe

Januari en februari zijn de maanden waarin de seizoensgriep en de zware verkoudheden terug opduiken. De griep kennen we allemaal als een vervelende infectie van de bovenste luchtwegen en longen, en we ons enkele dagen echt ellendig voelen en snotterend en hoestend aan ons bed gekluisterd zijn.

Hoe kunnen we ons hiertegen wapenen ? Dit kan met een versterkt immuunsysteem, dat zorgt dat verkoudheid, griep en sommige infectieziekten minder vaak voorkomen of sneller genezen. 

Hoe kunnen we dit immuunsysteem verbeteren op een natuurlijke manier ? Er zijn tal van kruiden die ons immuunsysteem versterken, het bekendste hiervan is de Rode Zonnehoed (Echinacea purpurea), de meesten kennen het van A. Vogelproducten met Echinacea.

De Echinacea purpurea,  echinacea is afgeleid van het Griekse woord echinos wat ´egel´ betekent. Dit verwijst naar het bloemhart dat hoog boven de bloembladeren uitsteekt en een gelijkenis met het diertje vertoont. Purpurea verwijst naar de purperrode kleur. In het Nederlands wordt de plant zonnehoed, egelkop, purperrode kegelbloem, purperen kogelbloem, purperen rudbeckia, roze zonnehoed en kegelbloem genoemd.

De Noord Amerikaanse indianen gebruikten rode zonnehoed als middel tegen slangen-, honden- en insectenbeten en gaven het aan zieken met hoest, koorts, infectieziekten en gezwollen klieren. De wortel gebruikten de Sioux en Delaware Indianen om op te kauwen bij tandpijn, keelpijn en abcessen. 

Echinacea kan preventief maar ook tijdens de griep of verkoudheid worden ingenomen. Het versterkt het immuunsysteem tegen bacteriële, virale en schimmelinfecties. Het is dus goed voor mond, keel, neus en oor.

Ook uitwendig zorgt de immuunversterkende eigenschap van Rode zonnehoed dat sommige huidaandoeningen kunnen worden tegengegaan zoals acné, koortsblaasjes, eczeem, wonden, enz. Echinacea is een veelzijdig kruid en heeft naast bovenvermelde eigenschappen nog andere gezondheidsbevorderende eigenschappen.

1. Hoe te gebruiken inwendig ?

- de meest gekende vorm is het alcoholische aftreksel (tinctuur) van de Zonnehoed omdat de inhoudsstoffen beter oplossen in alcohol dan in water of olie,  voor preventief gebruik kan men bij het opstaan en het slapengaan 20 à 25dr. Hiervan In wat water drinken.  Doe dit gedurende 3 weken, dan 1 à 2 weken stoppen.

Deze tinctuur is makkelijk zelf te maken. Hieronder vind je een recept:

 • Zoek rond half juli ( de beste periode) gezonde en frisse planten uit. Neem al de delen van de plant en spoel ze onder zuiver water schoon, vooral de wortels worden goed uitgespoeld zodat ze vrij zijn van aarde.

 • Snij  alle plantendelen in stukjes van 1,5 cm en doe ze in goed gereinigde bokalen (vb lege bokalen van fruitsap). Giet er de alcohol op van 45° (gin,jenever) tot de plantendelen blijvend onder de alcohol zitten (indien nodig aanvullen).

 • De bokaal goed sluiten en 4 weken laten trekken, 

 • Nadien de vloeistof  filteren door een neteldoek of koffiefilter. (de Echinacea-moes kan nog wat uitgeduwd of uitgewrongen worden).

 • Bewaren in donkere flessen. 

- als infuus 1 koffielepel op 1 tas water.

 

2. Hoe uitwendig te gebruiken ?

- bij acné of wonden, deppen met tinctuur.

 

De Echinacea purpurea is mooi van buiten en groot van binnen !


oude post


 • rbaLCedURmNnH op

  OhneucHbQ

 • qjzDnfFIMKis op

  TxqbcQjJRU

 • DEaSHAJstI op

  NSyrCdYFJiL

 • WZxrVdgvDjwXzkb op

  UcwElJgKdZvBI

 • BVphQRicsxCFXWg op

  JLftyhkMzjKxschrijf een bericht

}