winkelwagen 0

Goudsbloem zalf

antiseptisch calendula calendulazalf diy goudsbloemcreme wondhelend

Goudsbloem zalf of calendulazalf is een inmiddels gekend middel die zeker niet mag ontbreken in je  huisapotheek. Het is ook zo simpel om zelf te maken dat het bijna schandalig is dat je dit niet probeert. Ook al heb je er weinig van in je tuin staan, kan je tegen het eind van de zomer een pot klaar maken voor de winterhanden die dan weer in het verschiet liggen. Goudsbloemen zijn nl optimistische groeiers, hoe meer je ze plukt, hoe meer ze gaan bloeien en groeien. Of je koopt een handvol gedroogde bloemen.

 Goudsbloem wordt meestal gebruikt voor huidverzorging, de bloemen van goudsbloem zijn:

  • Antiseptisch
  • Ontstekingsremmend
  • Wondhelend
  • Antibacteriaal
  • Antiviraal
  • Bloedstelpend, enz. 

Hoe gaan we te werk ?

Het meest simpele en doeltreffende manier om zalf te maken is met het maceraat (de getrokken olie, zie link https://www.delissebloem.be/blogs/news/maak-zelf-je-calendula-olie) en bijenwas. Meer is het niet.

 De verhouding is:

- voor stevige zalf 1 (bijenwas) 4(olie)

- voor smeerbare zalf 1 (bijenwas) 6(olie).

Meng de olie en de bijenwas au-bain-marie tot de bijenwas smelt, haal het van het vuur. Zorg voor een gesteriliseerd potje en giet de mix erin, laat het een beetje afkoelen en voeg naar wens, wat etherische olie toe (bv lavendelolie) voor de verzachtende eigenschappen en het geeft een lekker geurtje.

Omdat er geen conserveermiddelen inzitten is de houdbaarheidsdatum beperkt. Bewaar het op een koele plek, dit houdt langer tot ong. een 4 maand.

 Beginnen maar !!!!!

 

 

 


oude post nieuwe post


schrijf een bericht

}