winkelwagen 0

"He that would live for aye, must eat sage in may."

fyto oestrogeen keelpijn kriebelhoest menopauze zweetremmend zweetvoeten

Salie (Salvia officinalis) één plant, vele toepassingen, het heeft de naam dat het duizend en een kwalen kan genezen. Salvia afgeleid van salvere (genezen, gezond zijn of redden) betekent “heilzaam kruid” en dat is het ook. Het werd en wordt ingezet bij bijna elke behandeling van vrijwel elke ziekte en kreeg dan ook de benaming van “Heilige plant”.

Bij de Egyptenaren aanbaden ze Salie als een kruid dat leven schonk en levens redde, de Grieken dachten dat Salie een mens onsterfelijk kon maken. In de Middeleeuwen gingen de pestmeesters de pestlijders verzorgen en de doden ophalen, om deze te begraven buiten de stad. Om zichzelf tegen de Zwarte dood te beschermen droegen ze maskers waarin ze doeken staken gedrenkt in pestazijn. Deze pestazijn was een aftreksel van voornamelijk salie, rozemarijn en wijnruit.

In latere periodes werd het ingezet om ziekenkamers te ontsmetten. Nog altijd wordt Salie als hoofdingrediënt gebruikt bij smudge sticks, bundeltjes met gedroogde kruiden, het verbranden van Salie blaadjes (smudgen, een oud Indiaans gebruik bij reinigingsritueel) verdrijft vervelende luchtjes en werkt desinfecterend. Men kan naast het verbranden op houtskool ook water met Salieblaadjes laten koken. Ook in de linnenkast doen Salieblaadjes hun best door vervelende insekten te verjagen.

Welke eigenschappen heeft Salie nu eigenlijk ? Teveel om op te noemen, te beginnen zijn zweetremmende eigenschappen bij overdreven transpiratie, klamme handen, zweetvoeten en nachtelijk zweten tijdens de menopauze ....
Het werkt samentrekkend en ontstekingswerend waardoor het een prima middel is bij preventie van griep, verkoudheden, bronchitis, mondslijmvliesontsteking, kriebelhoest, tandvleesontsteking, keelpijn, amandelontsteking, maagwandontsteking, diarree. Het bevordert de menstruatie en door de fyto-oestrogene werking helpt het bij overgangsklachten, hormonaal onevenwicht, onregelmatig bloedverlies, gebrek aan libido en onvruchtbaarheid bij vrouwen en herstel na een miskraam.
Ook uitwendig mogen we Salie best gebruiken bij mondslijmvliesontsteking, heesheid, kleine wonden, slecht helende wonden, zweren, instectenbeten, eczeem, acne en bij slechte adem,……noem maar op.

Het heeft ook enkele nadelen !  Gebruik salie niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft, want het remt de melksecretie. Gebruik het ook niet bij epilepsie, hoge bloeddruk en maagzweren.

Na dit gelezen te hebben, zijn jullie er hopelijk van overtuigd geraakt dat deze op het eerste zicht eenvoudige plant, toch wel de naam van “heilige plant” dubbel en dik verdiend heeft ?! Dus, geef deze plant een plaatsje in jullie tuin en koester hem !


oude post nieuwe post


schrijf een bericht

}