winkelwagen 0

Heemstwortel (Althaea off.)

acné brandwonden heemst heemstwortel hoest kriebelhoest rokershoest steenpuist

In periodes van snotters en hoest, is Heemst een welkome plant. De wortel van de Heemst wordt ingezet bij prikkelhoest, rokershoest en droge hoest.

De benaming Althaea off. komt van het Griekse woord Athaia en betekent geneesmiddel. In de volksmond is hij ook gekend als witte malve, tandwortel, longrozen, wittel peppel enz. Tandwortel refereert naar het gebruik van vroeger. Vroeger werd de wortel als kauwstokje gebruikt  bij ontstoken tandvlees en gaven ze aan kindjes een stuk wortel om de pijn bij beginnende of wisselende tandjes te verzachten. Dat laatste is nu wel verboden.

Bij de Romeinen stond Heemst op het menu als groente en werd het geplant op het graf van vrienden. Arabische artsen legden kompressen met Heemst op ontstoken wonden in de huid en in de  Middeleeuwen was het een vaste plant in de kloostertuinen.

De voorloper van onze huidige keelpastilles waren tabletten van gemalen heemst-wortel. Vroeger werd het gebruikt als grondstof voor de populaire marshmallows, inmiddels worden deze lekkernijen echter helaas kunstmatig gemaakt.

Door de vele slijmstoffen heeft Heemst een verzachtende werking op de luchtwegen en op de slokdarm wanneer men last heeft van brandend maagzuur.

Hoe inwendig te gebruiken ? Hiervoor maakt men een aftreksel van 2 koffielepels gedroogde wortel op 150ml water of 30gr op 6 dl koud of lauw water. Men laat dit 8u weken en giet men daarna af. Wanneer men het water te veel opwarmt gaat de werking van de slijmstoffen verloren. 

Uitwendig bevordert het de rijping van steenpuisten en kan het als adjuvans bij brandwonden en zonnebrand. Kleine verwondingen, schaafwonden, kloofjes, insectenbeten, spataderzweren, allergische huiduitslag, netelroos, dermatitis of huidontsteking.

Hoe uitwendig te gebruiken ? Men maakt een wondpap, een "trekpasta" bij steenpuisten, angels, enz. wortelpoeder mengen met koud water tot een fijne pasta, een laagje zonnebloemolie of olijfolie aanbrengen op de huid en dan de pasta op verband aanbrengen.

Ook in de keuken kunnen de jonge topjes en zachte blaadjes rauw in salades worden verwerkt. Ook de bloemen kan men opeten, de wortel kan gekookt als een zoetmiddel of als dikkingsmiddel worden gebruikt.

 

 


oude post nieuwe post


schrijf een bericht

}