winkelwagen 0

Hoe zetten we een lekker kopje Matcha thee ?

matcha matcha zetten

De verschillende varianten van de Matcha thee:

 • Usucha (dunne thee): 2g Matcha op 70ml 75°C water, schuimend opkloppen (W-patroon) naar voorkeur.
 • Koicha (dikke thee): 4g Matcha op 40ml 75°C water, goed roeren of kloppen (O-patroon).
 • Matcha Latte: Koicha aanvullen met 200ml schuimend opgeklopte warme melk. Eventueel bestrooien met een klein beetje Matcha.

(1 schepje is 1 gram)

 Hoe gaan we te werk ?

Stap 1: 

Zeef of schep 1 tot 2 bamboe lepels (naar smaak) aan Matcha in je kom. 
Zorg dat de kom ruim genoeg is zodat er nog ruimte is om de Matcha straks wat te kloppen.
Vervolgens kun je de Matcha met de Matcha klopper zachtjes fijn stampen zodat de Matcha straks beter oplost en lekkerder schuimt. (TIP: Onderschat de toegevoegde waarde van deze stap niet!)

 Stap 2:

Voeg een half kopje water (70-75 ml) toe.
Vermijd kokend water omdat dit de structuur en daarmee de delicate smaak van de Matcha aantast. Water van 75-80 C is optimaal.

Stap 3:

Klop de Matcha op met een "M" of "W" beweging, totdat je een fijne lichtgroene schuimlaag op de Matcha hebt. 

Stap 4: 

Relax en geniet van je heerlijke Hey Matcha thee en laat je lichaam de rest doen.
Je kunt de Matcha direct uit de kom drinken zoals op traditionele wijze of even overgieten in een kopje. Matcha thee maken is uiteindelijk zo moeilijk nog niet!

Matcha Thee Schuimt Niet? Met deze 4 tips zit je altijd goed

 Je Matcha thee schuimt niet? Je bent niet de enige die met dit aspect van het drinken van Matcha stoeit! Veruit de meesten vinden hun kom Matcha niet compleet zonder een goede schuimlaag. Zeker als je hem al eerder lekker schuimend hebt gedronken. Dat is ook niet zo gek, want net zoals op bijvoorbeeld bier, voegt de schuimlaag echt smaak toe!

Hoewel het voor het verkrijgen van een schuimlaag nodig is om de Matcha te kloppen, is dat niet de enige rede waarom de schuimlaag ontstaat. De schuimlaag vormt namelijk door een bestanddeel in de Matcha genaamd saponine. Hogere kwaliteit Matcha heeft over het algemeen een hogere kwaliteit saponine. Waardoor de Matcha makkelijker schuimt.

Als je kom Matcha maar niet wilt schuimen, dan kan het zijn dat er iets mis gaat bij het bereiden van de Matcha.

 1. Kwaliteit

Maar laten we bij het belangrijkste punt beginnen: Matcha van mindere kwaliteit schuimt niet, of zeer moeilijk en zeer weinig. Hier is simpelweg geen ontkomen aan. 

 1. Het zeven van de Matcha

Het zeven van Matcha wordt door veel mensen overgeslagen, en afhankelijk van de manier van kloppen is dat over het algemeen ook goed mogelijk. Maar de manier waarop de thee wordt geklopt, en bijvoorbeeld het materiaal van de kom waaruit je Matcha drinkt, kunnen wel degelijk invloed hebben op de schuimlaag. En de Matcha dan zeven voordat er water wordt toegevoegd heeft dan een groot effect op de schuimlaag die ontstaat. Hoe fijner het Matcha poeder namelijk in de kom ligt, hoe meer oppervlak er gecreëerd wordt die reageert met het water, en zo dus makkelijker en sneller voor een goede schuimlaag kan zorgen.

Mocht je al een bamboe klopper hebben maar nog geen zeef, dan kun je in plaats van de Matcha in de kom te zeven de matcha ook goed maar zachtjes fijn malen en fijn drukker met de vele buigzame tandjes van de bamboe klopper. Zo bereik je ongeveer hetzelfde effect.

De Matcha moet samenvattend simpelweg niet te klonterig zijn.

 1. Is het water heet genoeg ?

We weten allemaal dat Matcha thee niet gezet dient te worden met kokend water omdat dat de structuur van de Matcha kapot maakt en daarmee de smaak. Maar een te lage temperatuur is net zo funest, en één van de dingen waaraan je dat dat erg snel merkt, is de schuimlaag.

Te koud water heeft erg veel moeite om samen met de Matcha een schuimlaag te vormen omdat het minder reageert met de bestanddelen in de Matcha. Het water iets heter toevoegen kan al een groot effect hebben! Ideaal is een t° van 75-80°.

 1. Is de water / Matcha verhouding correct ?

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar meer Match poeder betekent niet persé een betere schuimlaag. Er is een bepaalde hoeveelheid water nodig om de schuimlaag te creëren. Als er te weinig water wordt gebruikt blijft de Matcha 'plakkerig' en is een schuimlaag daarmee vrijwel onmogelijk. Tenzij je gaat voor een Koicha Matcha natuurlijk (erg lekker op zijn eigen bijzondere manier!) Maar meestal is dat niet gewenst. (zie bereidingstips bovenaan)

Dan toch nog even over het kloppen...

Er zijn mensen die hun Matcha proberen te kloppen met een gewone keuken garde. En hoewel je de Matcha daarmee zeker kunt mixen met het water is er altijd één ding dat aan een kom Matcha ontbreekt als hij op deze manier wordt bereidt, je raad het al: de schuimlaag. Gebruik van een onjuiste klopper is de nr.1 reden voor het ontbreken van een schuimlaag.

De Matcha bamboe klopper is niet alleen gecreëerd omdat hij er prachtig uitziet en heerlijke aanvoelt. In Japan ontdekten ze eeuwen geleden al snel dat de schuimlaag sterker en dikker werd naarmate er werd geklopt met een instrument met meer 'tandjes' dan gebruikelijk was voor andere producten. Dit leidde uiteindelijke tot de bamboe kloppers die we vandaag kennen, met in sommige uitvoeringen wel 120 kleine houten tandjes aan één kloppertje. Sneller een dikkere schuimlaag met minder werk!

Mocht je stoeien met het verkrijgen van een mooie schuimlaag die ook echt iets toevoegt aan je kom Matcha dan moeten bovenstaande tips je zeker op weg helpen om je eigen Matcha kunstwerk te maken.

Succes, en geniet er zoals altijd van!


oude post nieuwe post


 • irocapu op

  http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Buy Amoxicillin Online Without Prescription Buy Amoxicillin hyw.subs.delissebloem.be.vxn.hn http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

 • eodoposejz op

  http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Amoxicillin On Line Amoxicillin 500mg Capsules ayz.nvke.delissebloem.be.ukw.yj http://mewkid.net/when-is-xuxlya/


schrijf een bericht

}