winkelwagen 0

Honing op het brood maakt de wangen rood !

 Honing, de gezondste zoetmaker die we kennen, een stuk gezonder dan suiker. In tegenstelling met suiker bevat honing waardevolle vitamines, enzymen, bacterieremmers, waterstofperoxide, stuifmeelkorrels en mineralen zoals fosfor, mangaan, ijzer en koper. Honing wordt omschreven als een “natuurlijk antibioticum” .

Maar wat met de calorieën ?  Eén theelepel honing bevat 22 cal., terwijl dezelfde hoeveelheid suiker slechts 15 cal. bevat, enkel is honing veel zoeter en heb je ook minder van nodig.
Dus kunnen we toch besluiten dat je thee op smaak brengen wel gezonder is met honing, dan met gewone tafelsuiker.
Waar we wel rekening moeten mee houden is dat honing wanneer het boven de 40-45°C verwarmd wordt, de kenmerkende enzymen vernietigd worden en vele van de goede kwaliteiten verloren gaan. Dus, laat de thee eerst even afkoelen vooraleer je hem op smaak brengt met honing !


Honing is multifunctioneel, het is goed voor de immuniteit, infecties,  alsook een perfect huismiddel bij huidproblemen, het is wond- en huidherstellend. Belangrijk weetje is dat niet elke honing hiervoor geschikt is. 

Ambachtelijke honing of industriële honing ?
Honing is toch honing ? Het verhaal zit wat ingewikkelder in elkaar.

  • Allereerst wordt industriële honing warm geslingerd en/of gepasteuriseerd. Dat betekent in beide gevallen dat de honing wordt verhit. Dit gebeurt om te voorkomen dat de  honing snel zal kristallieren. Wanneer honing boven 40° komt, gaat een deel van de goede eigenschappen verloren. Een ambachtelijke imker zal de honing koud slingeren en niet verhitten.
  • Ook wordt de industriële honing gefilterd. Voordeel daarvan is puur het uiterlijk, hij ziet er iets helderder uit. Het nadeel echter is dat er ook geen stuifmeel en propolis (een natuurlijk antibioticum dat de bijen ook maken om hun kasten gezond te houden) meer in zit. Deze 2 stoffen hebben volgens veel wetenschappers en gebruikers een heilzame werking, onder andere tegen hooikoorts.
  • Bovendien wordt er soms gesjoemeld met industriële honing: er wordt dan wat water toegevoegd en/of goedkope suikerproducten.
  • Een ambachtelijke imker zal bovendien veel beter bijhouden waar zijn/haar bijen op vliegen. Het is dus veel makkelijker voor deze imker om verschillende soorten honing te kunnen produceren, elk met zijn eigen karakteristieken. Industriële honing wordt meestal op één grote hoop gegooid.
  • Bij industriële honing wordt in de bijenkorf gebruik gemaakt van kunstraten. Omdat het maken van raten veel energie (lees:honing) kost aan de bijen, kan er op deze wijze extra honing aan de bijen worden onttrokken. Het nadeel van kunstraten is dat de cellen een standaard afmeting hebben, terwijl er per bijenvolk kleine verschillen zijn. Hierdoor kunnen de bijen zich onprettig voelen, wat ze weer vatbaarder maakt voor ziektes. Een ander nadeel is dat je nooit precies weet als imker wat er allemaal in deze kunstraten zit. Deze stoffen komen ook weer terug in je honing (denk aan bestrijdingsmiddelen bvb).
  • Een ambachtelijke imker houdt ook goed in de gaten waar hij zijn bijen neerzet en waar ze op vliegen. Zorgt hij/zij ervoor dat de bijen niet op gewassen kunnen gaan zitten die met bestrijdingsmiddelen zijn bewerkt. (bron: lekkertafelen.nl)

Dat ambachtelijke hoing daarom duurder is, hoeft geen uitleg. Maar het is zijn geld dubbel en dik waard. 
Dus GO LOCAL ! Honing bij de plaatselijke imker kopen verzekert de bestuiving van bloemen en planten en draagt bij tot de lokale natuur- en milieubescherming.
Bij De Lissebloem  vind je enkel honing van een ambachtelijke imker !


oude post nieuwe post


schrijf een bericht

}