winkelwagen 0

Gel van kweepeerpitten

Kweepeer (Cidonia oblonga) de goudgele harde peer, daar hebben de meesten onder ons wel van gehoord. Deze peer kun je niet echt goed rauw eten, hij wordt meestal gebruikt in compote, vruchtensap, jam of gelei van te maken. Het woord marmelade betekent oorspronkelijk zelfs “kweeperenjam”.

Maar weet je dat je met verse kweepeerpitten een gel kan maken ?
  • Doe de gedroogde of de verse (=nog beter) kweepeerpitten in een potje.
  • Overgiet ze met gewone oplegjenever, tot de pitten goed onder zitten. Je mag de jenever zelfs tot 1 vinger dik boven de pitten gieten. (door de alcohol zijn ze langer houdbaar)
  • Als je regelmatig met de pot schudt, vormt zich, na drie dagen, een slijmlaag op de pitten. Dat wordt perfecte zalf die ongemakken, zoals kloven, zienderogen verzacht.
  • Als de gel opgebruikt is, giet je gewoon weer wat jenever- of citroenmelisse-aftreksel over de pitten. Een paar dagen later heb je dan nieuwe gel. Laat de pitten dus gerust in de pot zitten.
  • Je kunt deze truc natuurlijk niet eeuwig herhalen. Na een tijdje heb je nieuwe, ongekookte pitten nodig.
En wat doe je met kweepeerpitten-gel? Deze is uitstekend voor,
  • Droge huid,
  • Schilferende huid,
  • Gesprongen lippen,
  • Kloven,
  • Doorligwonden,
  • Brandwonden. 
 Doe elke morgen en avond wat gel op je kloof en na een tijdje is die helemaal weg.

Let op ! Enkel voor uitwendig gebruik.

oude post nieuwe post


schrijf een bericht

}