winkelwagen 0

Pesto van citroenmelisse

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse is een alom gekend kruid en veelzijdig in gebruik.
In het Latijn heet deze plant Melissa Officinalis. Melisse betekent ´honingbij´. De bloemetjes bevatten nectar in ruime mate; waardoor het een bij honingbijen geliefde plant is. Citroen werd er aan toegevoegd omdat dit kruid naar citroen ruikt en smaakt. In de volksmond ook gekend als melisse, melis, citroenkruid, citroenplant, limoenkruid, bijenkruid, bijenblad, balsem, honingkruid, vrouwenkruid, melis, palingkruid en hartenlust. Het gebruikte deel van Citroenmelisse is het herba, het gehele bovengrondse deel van het niet bloeiend kruid.
Naast een ganse resem therapeutische werkingen heeft Citroenmelisse ook tal van culinaire voordelen. Het blad van de citroenmelisse kun je in de keuken zowel vers als gedroogd gebruiken, in koude en warme gerechten. Houd er wel rekening mee dat je het niet (mee)kookt, want dan verliest het zijn frisse smaak. Citroenmelisse is heerlijk in visgerechten, soepen, fruitsalades, eiergerechten, sauzen en zuurkool. Wil je er thee van trekken? Kies dan voor de bladeren in het begin van de bloei. Deze hebben een sterker aroma.
Een heel eenvoudig en lekker en gezond recept is pesto met Citroenmelisse:   
Wat heb je nodig ?
  • 20gr verse blaadjes citroenmelisse (een handvol, best enkel de blaadjes gebruiken)
  • 1/2 teentje knoflook
  •  sap van 1/4 citroen (ongeveer 2 eetlepels)
  •  40 gram versgeraspte parmezaanze kaas
  •  20 gram pijnboompitten
  • olijfolie
  • snuifje zout en peper 

Bereiding:

  1. Doe de citroenmelisse, knoflook, parmezaanse kaas, pijnboompitten en citroensap in de keukenmachine en laat deze draaien totdat alles goed gehakt is. Giet, terwijl de machine draait de olijfolie erbij en laat mixen totdat je een pesto hebt met een zeer fijne structuur. Breng op smaak met zout en peper.
 
Deze citroenmelisse-pesto is lekker door pasta, maar ook te gebruiken als (onderdeel van een) dressing voor een salade. 

oude post nieuwe post


schrijf een bericht

}