winkelwagen 0

Tijd van speculaas komt eraan !

speculaas speculaaskruiden

Tijd van speculaas komt eraan !
 
De speculaaskruiden van De Lissebloem zijn een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, anijszaad, gemberpoeder, kardamom en witte peper, samen de perfecte smaakmaker. Maar weet je ook waarom? Niet alleen omdat ze tezamen zo lekker smaken, maar ook omdat het verwarmende kruiden zijn. En in de maanden met de R erin kunnen we dat best gebruiken!

Gember is alom gekend als keukenkruid, maar gember bezit ook veel  voedingsstoffen en antioxidanten. Gember zit boordevol stoffen die de eigenschap hebben lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekte. Ook zitten er allerlei vitamines en mineralen in. B1, B2, B6, en vitamine C plus natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Kruidnagel, wie kent nog het kruidnageltje in de tand als je niet snel bij de tandarts terecht kan? Verantwoordelijk hiervoor is het stofje eugenol dat tegenwoordig dan ook veel in de tandheelkunde gebruikt wordt. De kruidnagel kent daarnaast veel ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die ervoor zorgen dat tand- en wortelontsteking daadwerkelijk wordt geremd.

kaneel is een bijzonder gezond kruid te noemen. Niet zozeer vanwege de vitaminen, als om de mineralen en andere stofjes die erin zitten. Zo helpen de aanwezige magnesium, mangaan en ijzer je brein gezond en alert te houden. Daarnaast bezit het antibacteriële eigenschappen en wordt het voor velerlei doeleinden ingezet: bij verkoudheid, pijnlijke menstruatie, winderigheid, misselijkheid, diarree, koude voeten, artrose en een hoge bloedsuikerspiegel.

Kardamon wordt in de keuken gebruikt zowel bij zoete als hartige gerechten met een citroenachtige, sterke en tegelijk zachte smaak. Daarentegen is kardamom ook gekend voor zijn heilzame eigenschappen, eetlustopwekkend, spijsverteringsbevorderend, krampstillend en windverdrijvend. Heeft ook een onstmettend werking en helpt bij het ophoesten van slijm. 

Speculaaskruiden zijn dus verwarmende kruiden Tot slot hebben we nog de witte peper, anijszaad, muskaatnoot deze doen in hun gezonde werking zeker niet onder voor de rest.  Ook deze krachtige kruiden zijn verwarmend en helpen daardoor tegen spijsverteringsstoringen en andere maag- en darmklachten die juist in dit seizoen vaak de kop opsteken. Daarnaast helpen ze je lichaam ’s ochtends op gang te brengen als het buiten vaak nog koud is en je van binnen dus langzaam opwarmt.

Tja, en met zoveel gezonde eigenschappen van deze kruiden, weten we het wel. Ons advies? Strooien maar met die speculaaskruiden! In de havermoutpap, door het beslag van de pannenkoeken, in de cake, over de yoghurt en fruit en ja, zelfs in de koffie of thee kan het! Want het is gezond?

oude post nieuwe post


schrijf een bericht

}