winkelwagen 0

Vlierbessen gommetjes

Vlierbessen gummy beertjes

Het klink mss raar om nu al een receptje uit te werken voor verkoudheden en de griep, wanneer het buiten de zomer alom is vertegenwoordigd. Het receptjes moet nog wat uitgewerkt worden op ieders smaak, beetje experimenteren kan nooit kwaad hé. Nu de vlierbessen met trossen aan de bomen hangen kunnen we onze voorraad voor de koude en natte maanden al inslaan. Opletten bij het plukken, enkel de rijpe vlierbessen eruit halen. De gummy vormpjes zullen in de smaak vallen bij de kids !

De vlierbes is een alom gekend kruid voor luchtweginfecties, iedereen kent toch de goeie ouwe en bovenal lekkere vlierbessensiroop.

In deze gummies zitten er nog 4 andere immuunversterkende kruiden verwerkt. We zetten ze eventjes op een rijtje:

         

 Rozebottel:

De Rozebottel zit vol vitamine C, zeer belangrijk voor ons immuunsysteem.

Kaneel:

Deze specerij zorgt meer weerstand en is dan ook doeltreffend bij verkoudheden, hoest en vermoeidheid. En het geeft een heerlijk smaak en geur aan het recept…waardoor je een warm gevoel krijgt.

Zoethout:

Zoethout is een ander krachtig antiviraal kruid. Je gebruikt zoethout het best in kleine hoeveelheden in combinatie met andere kruiden, het geeft het recept een lekkere touch. (Opletten met zoethout bij mensen met hoge bloeddruk of tijdens zwangerschap).

Zwarte peper:

Dit lijkt een rare toevoeging, maar peper geeft een boost aan de werking van de andere kruiden en heeft daarnaast nog tal van andere voordelen voor onze gezondheid.

Wat hebben we juist nodig ?

 • 50gr gedroogde vlierbessen
 • 30gr gedroogde rozebottel
 • 15gr kaneel
 • 7gr zoethoutwortel gekapt
 • 5gr zwarte peper
 • Beetje appelsap om op smaak te brengen
 • Gelatine blaadjes of Agar Agar (veganistische alternatief, opletten is veel sterker dan dierlijke gelei en het geleereffect start maar bij 80 à 85°. Bij gelatine is het andersom en de bindkracht is relatief van korte duur. )

Hoe gaan we te werk ?

 1. Neem al de kruiden en doe ze in een middelgrote pan. Breng het water lichtjes aan de kook en laat het een 20 tal minuutjes pruttelen. Hoe minder water en hoe langer je het infuus laat staan, hoe sterker de kruiden hun smaken gaan afgeven. Ik laat het meestal een nachtje trekken.
 2. Giet de inhoud door een zeef en/of neteldoek en knijp deze goed uit. Je kan deze naar eigen smaak wat zoeter maken met appelsap of honing (bij honing zie dat de t° niet te hoog wordt, anders verdwijnen de positieve effecten van de honing).

 Nu, het eerste deel is klaar ! Je kan het hierbij laten en het infuus zo gebruiken bij verkoudheden en griep of wil je je kinderen ook zo gek maken van gezonde snoepjes, die ze lekker en leuk vinden, dan gaan we naar het maken van de gummie beertjes/vormpjes !

 1. Neem 240ml van het infuus en doe deze terug in de pan en verwarm.
 2. Gebruik je gelatine blaadjes laat ze dan eerst smelten in koud water, gebruik je Agar Agar dan heb je 4 gram nodig. Doe deze bij het warme infuus en roer tot alles gesmolten is.
 3. Giet nu het mengsel in siliconen vormpjes of in een glazen pan (daarna kan je ze in cubusjes snijden). Doe ze in de frigo zodanig dat ze gaan opstijven. Eens ze hard zijn, blijven ze normaal hard. Neem ze daarna uit de vormpjes en klaar is kees !

Houd ze in een gesloten doos in de frigo, de houdbaarheid is enkele weken. Neem bij verkoudheid of griep 1 tot 3 gummies per dag.

Bron: healing herbs

 


oude post nieuwe post


schrijf een bericht

}