winkelwagen 0

Waarom werkt een kopje hete thee verfrissend op warme dagen? - kruidenthee

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom werkt een kopje hete thee verfrissend op warme dagen?

Bij temperaturen van 30 graden of meer is een kopje hete thee wellicht het laatste waar je zin in hebt. Een frisse cola of een ijsje, dat is waar je naar snakt. Toch is het drinken van warme dranken bij een verschroeiende (droge) hitte geen slecht idee. De grootste theedrinkers wonen immers in warme, woestijnregio's, want zij kennen de voordelen ervan: warme dranken helpen om het lichaam af te koelen.

Een kopje warme thee of water (koffie telt niet vanwege de hoge hoeveelheid cafeïne) lokt een hoeveelheid zweet uit die de toegevoegde hitte van de drank meer dan compenseert. Maar dat hangt dan wel af van een aantal zaken, zoals de temperatuur van de warme drank, hoeveel je ervan consumeert en de temperatuur en vochtigheid van je onmiddellijke omgeving.

Verdamping

Hoe werkt het? De warme vloeistof activeert sensoren in de mond en het bovenste verteringsstelsel die het brein stimuleren om het lichaam meer te laten zweten. En zweten is, zoals we allemaal weten, een belangrijk mechanisme om ons lichaam te helpen afkoelen.

Belangrijk detail is wel dat het zweet de kans krijgt om te verdampen. Anders gaat het verkoelende effect verloren. Wanneer het dat niet doet, en het zweet gewoon van je afdruppelt, dan ben je niet beter af met je kop thee. Een warme drank in een vochtig klimaat zal dus minder effect hebben. Ook als je te veel kleren aan hebt, zal het warme kopje geen verfrissing brengen. Drink tot slot ook geen warme drank wanneer je jezelf in het zweet aan het werken bent in de fitnesszaal.

Koud is niet altijd verfrissend

En hoe zit het dan met koude dranken? Werken die dan niet verfrissend? eventjes wel. Wanneer je een koude drank nuttigt, die kouder is dan het lichaam, zal de warmte overgedragen worden in de vloeistof, maar dat zorgt maar voor een tijdelijk verkoelend effect. Het probleem is dat die warmteoverdracht wordt gecompenseerd door minder zweet op het huidoppervlak. Bovendien is het volume van de koude vloeistof relatief klein in vergelijking met alle vloeistof in het lichaam.

IJsdrankjes zoals slushies kunnen je zelfs nog meer doen opwarmen. Dat komt omdat dergelijke dranken zo koud zijn dat ze het zweetmechanisme in het lichaam blokkeren en het lichaam nog meer warmte opslaat.


oude post nieuwe post


schrijf een bericht

}