winkelwagen 0

specerijen

Kurkuma niet enkel in de keuken onmisbaar

Kurkuma niet enkel in de keuken onmisbaar

Onlangs een artikel in de "Libelle" van 16 september gelezen over kurkuma, buiten het gebruik in de keuken is het ook nog uitstekend voor de gezondheid. Lees maar ! Hieronder het artikel: Een beetje zout, een beetje zoet, een beetje heel geel maar vooral gezond. Dat is kurkuma, een oosterse specerij. Sinds eeuwen te vinden in alle Indische en Aziatische keukens maar vlotjes overgewaaid tot bij ons! Van keuken- naar kankermedicijn Naast een specerij is het kurkumaplantje ook een bewezen geneesmiddel. Het bezit ontstekingswerende, hart- en leverbeschermende en anti-infectieuze eigenschappen.  Twee recente studies toonden aan dat kurkuma een positief effect had op de levenskwaliteit van patiënten met verschillende...

lees meer →


Gojibessen en gojibessenmuffins

Gojibessen en gojibessenmuffins

De gojibes (Lycium barbarum) is het vruchtje van de gojistruik, dat ook wel "boksdoorn" of "geluksbes" wordt genoemd.  In China worden de gojibessen al eeuwenlang gebruikt voor slechtziendheid en is hier vooral bekend als "superfood". Het bevat meer vitamine C dan een sinaasappel en is daarbij ook rijk aan vitamine E. T Gojibessen kan je ook gebruiken in de keuken hieronder vind je het recept voor  Gojibessenmuffins. Recept voor 16 gojibessenmuffins: 200 g speltmeel 60 g havervlokken 1 tl bakpoeder 1/2 tl zuiveringszout 2 eieren 180 g rietsuiker 1 pakje vanillesuiker 150 g zachte boter 300 g zure room 200...

lees meer →


Chai latte een verkwikkend godendrankje

Chai latte een verkwikkend godendrankje

Chai latte een verkwikkend godendrankje. Benodigdheden: 1 theelepel peperbollen 4 kruidnagels 1 steranijs 4 kardemon zaadjes Gember 2 kaneelstokjes 700 ml water 6 g zwarte thee 200 ml volle melk 1 eetlepel honing 1 theelepel vanille-extract Bereiding Doe de peperbollen, kruidnagels, gember, steranijs en kardemonzaadjes in een vijzel. Maal ze fijn en doe ze in een steelpan. Voeg twee kaneelstokjes toe aan de kruidenmix in de steelpan. Overgiet alle kruiden met 700 ml water. Zet je steelpan op het vuur en breng aan de kook. Laat tien minuten sudderen. Nu is het tijd om de zwarte thee toe te voegen! Zet...

lees meer →


Anijszaad

Anijszaad

Anijs - Pimpinella anisum. De Romeinen gebruikten anijs in gebak dat aan het eind van een copieuze maaltijd werd gegeten om de spijsvertering te bevorderen. 's Morgens kauwden ze op anijs voor een frisse adem.  Anijszaad heeft een positieve werking op het spijsverteringsstelsel. Bij hoge doseringen heeft het een krampstillende werking.  Het zou ook een goed middeltje tegen de hik en werkt bij slapeloosheid. Het is een alomgekend keukenkruid en wordt gebruikt in salades en desserts, in aperitieven, gebak en in anijslikeuren zoals anisette. Het gezicht wassen met anijswater geeft een mooie teint. Verder wordt het ook gebruikt in mondwater,...

lees meer →


Karwij

Karwij

Karwij (Carum carvi) wordt beschouwd als één van de oudste eetwaren ter wereld. Egyptenaren begroeven hun doden met karwij, de Grieken en Romeinen gebruikten het voor zowel culinaire als medicinale doeleinden. Het werd decennialang gebruikt als ondersteuning voor de spijsvertering in brood, cake en gebakken fruit.  Werking: eetlustbevorderend stimuleert de maag en de spijsvertering galafdrijvend vooral na vette maaltijd bij winderigheid en krampstillend voor de aanmaak van moedermelk In de keuken gebruik je de zaadjes voor gebak, brood en aardappelen, maar ook in zuurkool, bij eend of varkensvlees zijn ze lekker. Worden ook bij inmaak en in likeur gebruikt.

lees meer →

}