winkelwagen 0

Karwij

Karwij (Carum carvi) wordt beschouwd als één van de oudste eetwaren ter wereld. Volksnamen zijn kummel, veldkomijn, wilde komijn en gemengde kummel.  Dioscorides, een arts uit het oude Griekenland, die zijn praktijk had in het Romeinse rijk, beval karwij aan als tonicum oftewel versterkend middel. Vooral bleke meisjes raadde hij aan karwij te gebruiken als aansterkend middel. De Egyptenaren begroeven hun doden met karwij, de Grieken en Romeinen gebruikten het voor zowel culinaire als heilzame doeleinden.

Het werd decennialang gebruikt als ondersteuning voor de spijsvertering verwerkt in brood, cake en gebakken fruit.

Karwij stimuleert de spijsvertering, helpt na een zware maaltijd vooral na een vette maaltijd. Het doet een opgeblazen gevoel verdwijnen en helpt verlichtend bij winderigheid en krampen. Het bevordert de aanmaak van moedermelk, enz.

In de keuken gebruik je de zaadjes voor gebak, brood en aardappelen, maar ook in zuurkool, bij eend of varkensvlees zijn ze lekker. Worden ook bij inmaak en in likeur gebruikt.


oude post nieuwe post

}