winkelwagen 0

Essentiële olie

 

 

Etherische olie is de aromatische of geurende olie die gewonnen wordt uit planten. Dit gebeurt via een welbepaald procédé om de essentie of de levenskracht van de plant te bevatten die er van nature in aanwezig is. Het is ook daarom dat de etherische olie ook wel eens essentiële olie wordt genoemd. Zij bepalen niet alleen het aroma van de plant maar zijn ook van vitaal belang voor de planten om te groeien, te leven, zich te ontwikkelen en voor het aanpassen van de planten aan het milieu. 

Sommige etherische oliën zijn vrij duur, andere goedkoop. Dit komt omdat er veel planten en bloemen nodig zijn om enkele milliliters olie te produceren.

Etherische olie zijn uiterst geconcentreerd en heel krachtig. Ze mogen dus nooit rechtstreeks op de huid aangebracht worden, dit kan huidirritaties veroorzaken. Ze zijn uiterst vluchtig en geurig, ze verdampen héél snel. Laat nooit de flesjes open staan !

Etherische olie is een uniek geschenk uit de natuur. Herstellend, beschermend, rustgevend en regenererend.  Vaak worden zij ook de “levensenergie van de natuur” genoemd, ze zijn het hart en de ziel van de planten. En ze ondersteunen de planten bij afweer van insecten en beschermen ze tegen invloeden van buitenaf en ziektes.

Moderne onderzoeken tonen aan dat essentiële oliën bij aromatisch gebruik, plaatselijk opbrengen of innemen een rustgevende, evenwichtige, reinigende, verjongende en energieke werking op lichaam en geest kunnen hebben.

Wellicht heb je ooit al eens genoten van de geur van een roos of van lavendel. Wat te denken van de geur van vers gesneden munt. In dat geval heb je zeker de aromatische kwaliteiten van essentiële oliën ervaren.

Gebruik van etherische olie

  •  Verstuiven: de etherische olie wordt niet opgewarmd, maar via verstuiving. Het is voldoende om het toestel om de 2 uur te laten werken.
  • Verdampen: de etherische olie wordt opgewarmd tot ze verdampt. Dit geeft een sfeervol effect maar door de verdamping gaan bepaalde chemische elementen verloren, waardoor de eigenschappen van de olie kunnen veranderen. Deze methode is geschikt voor kleinere ruimtes.
  • Massage: etherische oliën worden in kleine hoeveelheden (max. 3%) toegevoegd aan een draagolie. Als draagolie worden vette planten oliën gebruikt, zoals zonnebloemolie, zoete amandelolie en jojoba olie.
  • In bad: etherisch olie nooit puur aan het badwater toevoegen. Zij zijn immer niet oplosbaar in water, en door de temperatuur van het water verdampen ze zeer vlug. De essentiële olie wordt daarom toegevoegd aan badolie of draagolie of badzout.
  • Oraal: een druppeltje etherische olie op de tong. Het voordeel van deze methode is dat de olie zeer snel en zonder tussenwegen in de bloedsomloop wordt opgenomen: alle eigenschappen van de olie blijven intact. Het nadeel is dat sommige slijmvliezen kunnen irriteren en de zeer sterke smaak van de etherische olie.

 

}